Една традиционна британска легенда ражда съвсем нова българска амброзия, която няма как да не стане база за най-чудесните летни коктейли!
Традиционен британски трънков джин
Sloe Gin is a quintessentially British pleasure – a gin liqueur with a delicious richness, and a deep, tart, fruity flavour. But how did it come to be? Sloe gin owes its existence to three British historical events, that took place in the name of progress – what we now call globalisation - in the early 18th Century. Gin took off in a big way when the government put a heavy duty on imported spirits and allowed unlicensed gin production. At the same time the slave trade was in full swing, with British merchants forcing Africans to work on sugar plantations in the West Indies to produce cheaper and cheaper sugar. And between 1750-1860, when Britain had an ever-increasing population to feed, thousands of people were kicked off common land, so it could be cultivated. Previously open fields had to be ‘enclosed’ and so thousands of bushes were needed to mark their boundaries – preferably bushes like blackthorn, with an inbuilt thorny defense. The fruit of the blackthorn is the sloe, and so suddenly there was an abundance of these tart little fruits. The innovative English combined the unpalatable gin, with the abundant and cheap sugar and the tart berries for which there was pretty much no other use – and thus was Sloe Gin born
Ритуалът да се прави и пие трънков джин днес
Трънковият джин е ликьор, който се прави като трънките се накисват в качествен джин с малко захар, слагат се в бутилки – обикновено след първите есенни студове, и се оставят на хладно и сухо място, докато рубиненочервеният цвят се избистри. По традиция трънките се прецеждат от ликьора в началото на декември, така че той да е готов за първото пиене като диджестив по Коледа, а вкусът му е мек и сладък, с контрастни балансиращи стипчиви нотки.
Трънковият джин в България
От години Барбара Пейдж-Робъртс – английска бизнесдама, която живее в България, събирала трънки, отначало от живите плетове на юг от Плевен, и правела трънков джин, предимно за коледни подаръци на приятелите си. През 2015 г. тя влязла в контакт със селскостопанската компания „Агротайм“ (www.agrotime.com) в Лудогорието, където трънките са изобилни и ароматни. Тогава открила, че в овощните си градини край Исперих „Агротайм“ отглежда много дренки – още един стипчив плод, и попитала дали може да опита да направи дренков джин, наред с трънковия. Резултатът бил страхотен, особено за коктейли през лятото.
Като част от мисията си за непрекъсната диверсификация и добавена стойност, през 2017 г. „Агротайм“ и Барбара Пейдж-Робъртс произведоха първата търговска партида джин ликьори с марката Рустик Резерва, които сега се предлагат в ограничена серия на българския пазар – както ликьор твърков джин от брани на ръка диви трънки около Исперих, така и ликьор дренков джин с дренки от овощните градини на „Агротайм“.