UA-134202430-1About Us – Rustic Reserve

 
Rustic Reserve

Една традиционна британска легенда ражда съвсем нова българска амброзия, която няма как да не стане база за най-чудесните летни коктейли!

Традиционен британски трънков джин

Трънковият джин е типично британско удоволствие – джин ликьор с разкошна плътност и дълбок, леко тръпчив плодов аромат. Но как всъщност е измислен? Трънковият джин съществува благодарение на три британски исторически събития, случили се в името на прогреса (това, което сега наричаме „глобализация“) в началото на XVIII век. Джинът става много популярен, когато правителството въвежда големи данъци върху вносните спиртни напитки, като разрешава безлицензното производство на джин. По същото време търговията с роби е в разгара си – британските търговци принуждавали африканците да работят на захарните плантации в Западните Индии, за да произвеждат все по-евтина захар. А през 1750-1860 г., когато британското население непрекъснато се увеличавало и трябвало да се изхранва, хиляди хора били изгонени от общите земи, за да бъдат обработени. Преди това се изисквало нивите да бъдат „оградени“ и затова били необходими хиляди храсти за маркиране на границите им – за предпочитане трънки, тъй като имали собствена бодлива защита. И така изведнъж настъпило изобилие от техните малки тръпчиви плодове. Изобретателните англичани комбинирали не толкова приятния вкус на джина с изобилната евтина захар и тръпчивите плодчета, които и без това не ставали за друго, и така се родил трънковият джин.
 
 

Ритуалът да се прави и пие трънков джин днес

Трънковият джин е ликьор, който се прави като трънките се накисват в качествен джин с малко захар, слагат се в бутилки – обикновено след първите есенни студове, и се оставят на хладно и сухо място, докато рубиненочервеният цвят се избистри. По традиция трънките се прецеждат от ликьора в началото на декември, така че той да е готов за първото пиене като диджестив по Коледа, а вкусът му е мек и сладък, с контрастни балансиращи стипчиви нотки.

Трънковият джин в България

От години Барбара Пейдж-Робъртс – английска бизнесдама, която живее в България, събирала трънки, отначало от живите плетове на юг от Плевен, и правела трънков джин, предимно за коледни подаръци на приятелите си. През 2015 г. тя влязла в контакт със селскостопанската компания „Агротайм“ (www.agrotime.com) в Лудогорието, където трънките са изобилни и ароматни. Тогава открила, че в овощните си градини край Исперих „Агротайм“ отглежда много дренки – още един стипчив плод, и попитала дали може да опита да направи дренков джин, наред с трънковия. Резултатът бил страхотен, особено за коктейли през лятото.
 

 
Като част от мисията си за непрекъсната диверсификация и добавена стойност, през 2017 г. „Агротайм“ и Барбара Пейдж-Робъртс произведоха първата търговска партида джин ликьори с марката Рустик Резерва, които сега се предлагат в ограничена серия на българския пазар – както ликьор твърков джин от брани на ръка диви трънки около Исперих, така и ликьор дренков джин с дренки от овощните градини на „Агротайм“.
Иван Крачунов, собственик и управител на „Агротайм“, казва: „През целия си живот аз и баща ми, както преди това и дядо ми, сме се стремили да добавяме стойност към изобилието от натурални плодове и растения, които природата ни е дарила. Нашата мисия е качество, което непрестанно демонстрираме и с черешовата продукция, и с пшеницата… А сега имаме нова възможност, която – особено при дренковия продукт, е уникална и ще бъде нещо наистина българско, с което да представим страната си на света!“
parallax background
 
Цъфнала трънка – край Исперих, пролетта на 2018 г.